به گزارش روابط عمومی سازمان حفظ نباتات اکبر آهنگران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: محیط گلخانه به عنوان یک محل ایزوله و تحت کنترل، علاوه بر اینکه برای پرورش گیاه و تولید محصول مناسب است، به دلیل شرایط محیطی مناسبی که در آن برقرار است محلی مناسب برای تکثیر آفات و بیماری های گیاهی است. لذا اولین راهکار مدیریت آفات در گلخانه ها رعایت موازین بهداشت گیاهی و ایزولاسیون در گلخانه ها است و بهره بردارانی که این موارد را رعایت میکنند مشکلات بسیار کمتری برای کنترل آفات در محیط گلخانه دارند.
به گفته او، در گلخانه های استاندارد که موازین بهداشتی و ایزولاسیون رعایت شده باشد، امکان ورود و شیوع آفات در گلخانه به حداقل ممکن رسیده و ضرورت مبارزه شیمیایی نیز بسیار کاهش خواهد داشت.
آهنگران با بیان اینکه در مبارزه با آفات، کاربرد سموم شیمیایی آخرین ابزار کنترلی مدنظر است، افزود: توصیه ما همیشه به انجام مدیریت تلفیقی با آفات است، به طوریکه ابتدا روش های غیرشیمیایی و در نهایت و در صورت ضرورت استفاده از آفت کش در دستور کار قرار گیرد.
مدیر كل دفتر پیش آگاهی سازمان حفظ نباتات ادامه داد: روش های کنترل غیرشیمیایی شامل روش های زراعی، مکانیکی، فیزیکی، استفاده از تجهیزات کنترل غیرشیمیایی و عوامل کنترل بیولوژیک است. گلخانه به دلیل تحت کنترل بودن، یکی از بهترین محیط ها برای کاربرد عوامل کنترل بیولوژیک است. در تمامی روش های کنترل آفات زمان کاربرد هر روش کنترلی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و اگر با انبوهی از جمعیت آفت روبرو شویم، گاها استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک به تنهایی برای کنترل آفت موثر نیست و لذا ضروری است با پایش مستمر محیط گلخانه و گیاهان، وضعیت جمعیت و رشدی آفت رصد شود و قبل از افزایش جمعیت آفت نسبت به رها سازی عامل کنترل بیولوژیک اقدام شود.
به گفته او، در مواردی که ناگزیر به استفاده از آفت کش ها باشیم بایستی آفت کش های شیمیایی کم خطر با دوره کارنس پایین در دستور کار قرار بگیرد. مخصوصا زمانیکه محصول به زمان برداشت نزدیک می شود. در این خصوص ضروری است استفاده از هر گونه آفت کش صرفا با توصیه کارشناسان حفظ نباتات و گیاهپزشک صورت گیرد.
آهنگران گفت: توصیه و کاربرد هر گونه آفت کش در محیط گلخانه بایستی براساس دستورالعمل های سازمان حفظ نباتات انجام شود تا در زمان آنالیز باقی مانده آفت کش در محصول، آفت کش غیرمجاز در محصول شناخته نشود که منجر به رد محصول شود. همچنین در حوزه محصول صادراتی تاکید بر این است که از آفت کش هایی استفاده شود که کشور مقصد آن آفت کش را برای آن محصول پذیرفته باشد.